tisdag 25 november 2008

Det här med miljön...

Var och handlade idag. Skulle köpa tomater och som alltid så kollade jag vilken sort som hade färdats kortast.
Den ena sorten var från Holland och den andra från Marocko, så i enlighet med "köp närproducerat"-idén så tog jag de från Holland... (Jättenära...)

Sen slog det mej, Holland har väl oxå ganska kallt just nu? Tomaterna som jag köpte som verkade vara det bättre alternativet för miljön kanske i själva verket var dubbelt så hemska som de marockanska, för de holländska måste ju komma ifrån ett växthus...

Hur ska man kunna välja det som är bättre för miljön när det krävs specialkunskaper om allt för att välja rätt???

Ta bara en sån sak som att i resten av landet så är det bättre för miljön att man dricker ekologisk mjölk än "vanlig". Men här i Dalarna så gör man miljön en rejäl otjänst om man dricker ekologisk, för här så finns det bara småskaliga mjölkbönder.
Att välja mjölk från en bonde med en liten gård är bättre än att välja ekologisk eftersom den "lilla" bonden använder gödsel från de egna djuren (naturens eget kretslopp). De storskaliga jordbruken gör inte det (inte ens de miljövänligare) så därför är "vanlig" mjölk från Dalarna bättre än ekologisk...

Så hur ska man då kunna ta det bästa beslutet hela tiden?

Och en till sak som jag funderar över:
Hur kan kravmärkta äpplen från Nya Zeeland vara bättre för miljön än vanliga svenska som praktiskt taget kan bäras in i affären från trädet???

Nä, dags för mej att sova. Men först dagens ordspråk:

"Om du tror att du vet allt, då är du mycket dåligt underrättad!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar